Ολοκλήρωση σεμιναρίου στις 3-4 Μαρτίου 2023 με θέμα: "Ποτάμια Εκπαίδευση" για τα μέλη του Τοπικού Δικτύου "Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο"


Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Μουζακίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια συνδιοργάνωσαν στις 3 και 4 Μαρτίου 2023 σεμινάριο με θέμα την εκπαίδευση στα ποτάμια. Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι των οποίων συμμετέχουν στο Τοπικό Δίκτυο σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο». Το Δίκτυο αυτό που συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Μουζακίου λειτουργεί από τη φετινή σχολική χρονιά έχοντας και την έγκριση και συνεργασία των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Το σεμινάριο ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα μεσω τηλε-ημερίδας. Στην αρχή την εκδήλωση χαιρέτισαν ο διοικητικός συντονιστής του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με ποτάμια, κ. Χαρίσης Γιώργος και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Ζαχαρής Κώστας, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Γκόλτσος Κώστας.

Στη συνέχεια οι επιμορφούμενοι παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ο κ. Ντάνης Αντώνης, Προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου παρουσίασε το θέμα: «Η ζωή στα νερά των ποταμών», μεσα από την οποία κατέδειξε τις βασικότερες κατηγορίες οργανισμών -μικροσκοπικών και μακροσκοπικών-, που υπάρχουν στα νερά των ποταμών και ανέδειξε τα κοινά χαρακτηριστικά της ζωής.

Από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου, ο οποίος είναι ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου θαλάσσιων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ασχολείται και με τα εσωτερικά ύδατα, παρουσίασε στοιχεία από τη δράση αυτού του οργανισμού εστιάζοντας κυρίως στα ποτάμια της Θεσσαλίας, στον έλεγχο της ποιότητας των νερών τους, καθώς και στους μετρητές στάθμης, που σχετίζονται με την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Ο κ. Σαμαράς Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εδρεύει στην Καρδίτσα, παρουσίασε τους τύπους βλάστησης στους διάφορους οικότοπους, εστιάζοντας στην παρόχθια βλάστηση και τα φυτά, που απαντώνται συνηθέστερα σε αυτή.

Ο κ. Γκόζκος Αποστόλης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Μουζακίου, παρουσίασε τη σχέση νερού και δάσους και την αλληλεπίδραση αυτών με έμφαση στον αντιπλημμυρικό ρόλο του δάσους και την ευεργετική επίδραση αυτών στον υδρολογικό κύκλο.

Τέλος παρουσιάστηκε ένα γιγάντιο ποτάμιο οικοσύστημα στο Κογκό από τον κ. Σεραφείμ Σπανό, πρώην Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας στις φυσικές επιστήμες. Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες του καιρού στις τροπικές περιοχές με τις καταρρακτώδεις βροχές, στα ιδιαίτερα στοιχεία του οικοσυστήματος, τα φυτά και τα ζώα, καθώς και τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων εκεί. Σημειωτέον ότι αυτό το χρονικό διάστημα o κ. Σπανός ζει και διδάσκει εκεί.

Το Σάββατο 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη πεδίου στον χώρο γύρω από τον ναό των 12 Αποστόλων στον Πύργο Ιθώμης με τα αιωνόβια πλατάνια. Στο παρακείμενο ρέμα έγινε επίδειξη των οργάνων μέτρησης ποιότητας του νερού και μέτρησης στάθμης του νερού από τον κ. Δημητρίου. Στη συνέχεια, η ομάδα που εκπροσωπούσε το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών  Ξύλου και Σχεδιασμού αποτελούμενη από τους Καθηγητές κ. Βραχνάκη Μιχάλη, κ. Καζόγλου Γιάννη και κ. Σαμαρά Δημήτρη, ανέλυσαν τον υπάρχοντα οικότοπο, όπου κυριαρχούν τα πλατάνια, τον τύπο βλάστησης, και παρουσίασαν σύντομα, εργαλεία και πρωτόκολλα, που υπάρχουν για την αξιολόγηση της βλάστησης και του οικότοπου, ενώ σημείωσαν και την επίδραση της ανθρώπινης παρουσίας  σε αυτά. Εξετάστηκαν και αναγνωρίστηκαν, επίσης, πόες και δέντρα που κυριαρχούν αυτή την εποχή στην περιοχή.

Τέλος, επιστρέφοντας οι εκπαιδευτικοί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου, η κ. Ζαμπάλου Στέλλα, της Παιδαγωγικής ομάδας του ΚΕΠΕΑ, παρουσίασε τη μέθοδο της παιχνιδοποίησης προσαρμοσμένη και εφαρμοσμένη στο θέμα των ποταμών. Η παιχνιδοποίηση (gamification) χρησιμοποιεί το παιχνίδι προκειμένου να πετύχει εκπαιδευτικούς στόχους και αυξάνει κατά πολύ τον βαθμό εμπλοκής των συμμετεχόντων μαθητών.

Το σεμινάριο απασχόλησε ιδιαίτερα η δυσκολία εύρεσης προσβάσιμων χώρων σε ποτάμια της Καρδίτσας και η έλλειψη χώρων αναψυχής και εκπαίδευσης κοντά τους. Επίσης αναδείχθηκε η ανάγκη ελέγχου της κατάστασης των ποταμών και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν εθελοντικές ομάδες με τη συμμετοχή σε προγράμματα «Citizen Science» (Επιστήμης των Πολιτών).

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 13 Μάρτιος 2023 11:04)

 

Διοργάνωση διήμερου σεμιναρίου με θέμα: «Ποτάμια Εκπαίδευση» για τα μέλη του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο»

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β' Κύκλος)», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδιοργανώνουν με το «Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια» διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Ποτάμια Εκπαίδευση», την Παρασκευή 3 Μαρτίου και το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023.
Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο», που έχει εγκριθεί από τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.
Σκοπός του σεμιναρίου και των εργαστηρίων του είναι να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς σε βασικά θέματα που έχουν σχέση με το ποτάμι και να προτείνει τρόπους ευαισθητοποίησης των μαθητών τους για συμμετοχή στον έλεγχο της κατάστασης των ποταμών.
Το ζητούμενο είναι η υγεία των ποτάμιων οικοσυστημάτων, η ανάδειξη των αξιών τους και η αξιοποίησή τους στα πλαίσια της αύξησης της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας των πόλεων, όπως και η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με αυτά.
Η δράση θα υλοποιηθεί χωρίς έξοδα για το δημόσιο, ενώ θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19.

alt

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 09 Μάρτιος 2023 07:50)

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΝΕΩΝ

Ζήσε περισσότερα... Ξόδεψε λιγότερα...


Είσαι νέος και ζεις στην Ευρώπη;     

Πήρες την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων;


Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης σας παρουσιάζουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, μία εκπτωτική κάρτα που παρέχει σημαντικές εκπτώσεις και οφέλη σε 4 εκατομμύρια νέους σε όλη την Ευρώπη!


Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: αυστηρά μόνο για νέους!

Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων μπορούν να έχουν όλοι οι νέοι, ηλικίας 13 - 30 ετών. Ισχύει για ένα χρόνο, στοιχίζει 10 ευρώ και μπορείς να την ανανεώνεις κάθε χρόνο μέχρι να κλείσεις τα 30. Πρόκειται για εκπτωτική και όχι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.


Ανακάλυψε την Ευρώπη με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων!

Με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων μπορείς να απολαμβάνεις ειδικά προνόμια και αγαθά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε 37 χώρες του εξωτερικού!


Κατάλογος εκπτώσεων

Ο κατάλογος είναι μεγάλος! Απλά δείχνεις την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων και έχεις ειδική έκπτωση σε προϊόντα, και υπηρεσίες όπως:

Πολιτισμός: κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες.

Καταστήματα: ρούχων, οπτικά, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία, ποδήλατα, είδη σπιτιού/δώρων.

Διασκέδαση/Φαγητό: εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, club.

Εκπαίδευση: φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σεμινάρια πληροφορικής.

Τουρισμός: ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Υπηρεσίες Υγείας

 

Διαδικασία απόκτησης της κάρτας

3 τρόποι:

  1. Υποβολή online αίτησης στην ιστοσελίδα: www.europeanyouthcard.gr
  2. Αποστολή με μία φωτογραφία ταχυδρομικά στην παρακάτω διεύθυνση:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΝΕΩΝ:
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΑΧΑΡΝΩΝ 417,  11143 ΑΘΗΝΑ

Για τους δύο παραπάνω τρόπους ο αιτών λαμβάνει ειδοποίηση από το ταχυδρομείο και εντός του χρονικού ορίου που αναφέρεται σε αυτήν, παραλαμβάνει την κάρτα πληρώνοντας 10 ευρώ. Σε περίπτωση που η κάρτα δεν παραληφθεί ο φορέας μας δεν θα προχωρά σε επαναποστολή της κάρτας εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.

      3. Επίσκεψη στα γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και επί τόπου απόκτηση της κάρτας.

 Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 – 2599422/444

www.europeanyouthcard.gr

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2022 13:27)